Jag heter Robin Eriksson och 2012 startade jag varumärket Bluebirdoptics.

Allt började med en krasch.

Den första Bluebirdprototypen från 2013

Jag och min kusin André var ute och filmade. Vi hade byggt ett hopp några dagar tidigare, landningen hade fryst på och var riktigt hård. Den enda belysning vi hade var en gatlampa som lyste upp hoppet, men inte landningen. Det var en kall kväll och jag skulle göra en bakåtvolt. André hade riggat kameran och var redo. Jag lyssnade på musik och körde tummen upp för att visa att jag droppar in, André tryckte på “REC”. Jag såg aldrig den landningen, men det jag minns var ett obehagligt ljud, ett ljud från hjälmen som slog ner mot den hårt packade snön. Det slutade med frakturer på 2 nackkotor, sprickor, inget var av. Jag hade tur, det hade kunnat sluta mycket värre. Detta var vintern 2006/2007.

Jag fick ha nackkrage i 12 veckor och kunde inte åka mer skidor den vintern. Det som händer när man får gå med nacken fixerad i en krage i 12 veckor är att man blir väldigt stel och musklerna bryts ner. Jag hade svårt att vrida på huvudet de nästkommande åren och har även idag begränsad rörlighet i nacken. Jag ville såklart komma tillbaka till skidåkningen nästa vinter men jag hade två problem, jag blev mycket fegare och jag såg typ ingenting i sidled.

Fotografering för Bluebirdoptics 2.0 i de Italienska alperna 2016

Dålig synfält

Jag har alltid ansett att det man är rädd för eller det man är dålig på ska man göra så mycket som möjligt, så vintern 2008 började jag en tvåårig utbildning till att bli skidlärare och fick åka mer skidor/ snowboard än jag någonsin tidigare gjort. Stort tack till Svenskaturism och skidlärarutbildningen SCoTT i Orsa.

Mitt andra problem kvarstod. Allt jag kunde se i sidled var plast och vaddering. Jag testade massor av olika goggles men dom hade alla samma problem, dåligt synfält i sidled. Jag kontaktade ett annat svenskt goggles- märkeoch fick faktiskt vara med och designa fram en gogglehos dem. Men jag kände att jag skulle vilja göra den bättre och snyggare.

Jag tog fram papper och penna och började tänka och rita. Det slog mig ganska snabbt att alla goggles på marknaden hade en ofördelaktig form för att passa ett ansikte och ge ett bra synfält. De närmaste månaderna ritade jag goggles på min fritid och tillslut hade jag hittat en form jag kände mig nöjd med. Jag gick då vidare till fas två, jag måste få in den här skissen i datorn. Så jag startade upp min laptop med Windows Vista och öppnade upp det heligaste av redigeringsprogram, Paint.

Första steget

Vår tredje modell Bluebird 1080 från 2017

Jag hade alltså nu en 2D design av en ny goggle i Paint-forma på datorn, hur går man vidare från detta? Man ber om hjälp och pratar med människor. Otroligt viktigt. Detta ledde mig till Martin Design AB. Det jag visste om detta företag var att dom hade gjortplastskåpför fiberinkoppling till lägenheter. Dom kunde bygga saker av plast, ja nära nog tänkte jag, jag tog mitt USB-minne och åkte dit. Tillsammans med dem tog vi fram den första Bluebirdgogglen, Panoramic, som släpptes 2014.

Det finns ett citat från en annan kille från Dalarna som jag verkligen försöker leva efter:

“Ingenting är omöjligt” – Gunde Svan

Bluebird har drivits av mig och min kollega Rikard under de senaste åren, mest som ett sidoprojekt. Men nu satsar vi allt på detta och jag sa för några månader upp mig från mitt andra jobb och kör nu heltid med Bluebird. Nu har vi nyligen släppt vår fjärde modell, Aurora och vi jobbar redan nu på att ta fram en ny gogglesom vi hoppas kunna släppa till vintern 19/20. Vi säljer även solglasögon, mössor och kepsar och har stora planer för framtiden. Så håll ögonen på Bluebird, det kommer bli en fantastisk resa!

Bluebird Aurora, vår fjärde och senaste modell.

Testa gärna våra produkter, du kommer inte att ångra dig!

/Robin