Hjälp, vilken lins ska jag välja?!

Att välja lins är inte alltid helt lätt, men det behöver heller inte vara svårt. Vi har försökt göra det så enkelt som möjligt för att ni ska vara förberedd för alla väder genom att alltid ha en mörk och en ljus lins paketerade tillsammans. På så vis fungerar dina goggles både en solig vårdag och en mörk januaridag. Men alla linser är inte helt lika. Här nedanför ska vi försöka guida dig och förklara lite av skillnaderna mellan våra linser.  

Ljusgenomsläpp 

Hur mycket ljus som linsen släpper igenom till dina ögon mäts med något som kallas VLT. VLT står för Visible Light Transmission och är en skala från 0 till 100 i procent. En lins med VLT 100 är alltså helt klar och släpper igenom allt ljus, en lins med 0 är helt svart och släpper inte igenom något ljus alls. De linser som släpper igenom mycket ljus har ofta en kontrasthöjande effekt. Det hjälper dig att se konturer bättre när det är flatljus, snöfall eller kväll. Prova att sätta på dig våra goggles med den rosa extralinsen så ska du se att miljön upplevs ljusare och mer klar än vad den gör utan. 

Utseende 

Att du trivs i linsen och tycker den ser bra ut är självsåklart en viktig faktor. Eftersom vi har paketerat en ljus och mörkare lins i varje paket så kommer du att vara förberedd för alla väder oavsett vilken du väljer. Men gillar du att ha det allra mörkaste för att du vet att du bara kommer åka solig våråkning i alperna. Eller kanske något som släpper in lite mer ljus för du åker bara i nordligaste Norrland där soltimmarna är få, så kommer här en tabell över alla våra linser och deras VLT. 

Linser som passar bra när solen tittar fram och dagar med bra ljusförhållanden: 

  • Fire har en VLT på 11,8% 
  • Svart har en VLT på 17%. 
  • Silver har en VLT på 18,5% 
  • Blå har en VLT på 22% 

Ljusare linser som till exempel passar när det är flatljus, kvällsåkning eller snöfall: 

*Klarrosa är den lins som följer med i alla paket UTOM i paketen med Rosa spegellins. Där följer det istället med en svart extralins. Detta för att alla paket ska vara så mångsidiga som möjligt 

Hur byter jag lins? 

Vi har väl alla varit med om att en dag i backen börjat med strålande sol, för att sedan fortsätta med snöfall eller dimma efter lunch. När vädret slår om kan det vara bra att veta hur man enkelt kan byta till den andra linsen (eller tredje för den delen, du kan köpa alla våra linser löst och bygga ut ditt paket). Så här kommer en liten videoinstruktion: 

Vi hoppas att denna artikel kunde räta ut eventuella frågetecken och göra att valet ska kännas lite lättare för dig. Hade gött i backen!